Energiebesparing

 

Besparen:

Wilt u energie besparen maar weet u niet goed hoe? Of wilt u weten met welke toepassing u het beste kunt beginnen? Vraag dan een ZVU maatwerkadvies.

U kunt advies krijgen over het opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. In het advies staan verder de kosten en de tijd die het duurt voordat u de investering hebt terugverdiend via een lagere energierekening (de terugverdientijd)

 

Financiering:

Energiebesparende maatregelen financieren met geleend geld kan voordelig zijn, als de besparing op de energierekening na bijvoorbeeld een verbouwing hoger uitvalt dan het maandelijks aflosbedrag van de lening.

Wilt u weten voor welke financieringsmogelijkheden u in aanmerking komt?                                

Ga naar Energiesubsidiewijzer en vul uw woonplaats in en kijk onder 'Leningen'. 

 

Wat kunt u zelf doen:

Een energieverbruiksmanager is een apparaatje dat inzicht geeft in u energieverbruik. Daardoor wordt energie besparen makkelijker. Een energieverbruiksmanager geeft veel meer informatie dan de energiemeter in de meterkast. Zo volg je het gebruik van dag tot dag. Ook zie je snel wanneer je veel en weinig energie verbruikt.

Sommige thermostaten worden door de fabrikant 'slim' genoemd. De claim hierbij is dat je daarmee energie bespaart. Deze slimme thermostaat 'leert' bijvoorbeeld je weekritme. Daardoor weet deze wanneer je thuis bent en wanneer niet. Daar wordt de verwarming op aangepast. Al bespaart dit lang niet altijd energie. Deze twee apparaten worden soms ook gecombineerd in 1 apparaat.

Zet de verwarming laag als je niet thuis bent.
Ben je niet thuis? Laat dan de verwarming niet aanstaan. Zonde van de energie!
 

Kies voor een HR-ketel.
Als je een (nieuwe) CV-ketel aanschaft, kies van voor een HR-ketel (hoogrendementsketel). Zo’n HR-ketel condenseert het vocht uit de verbrandingsgassen en gebruikt de warmte die daarbij vrijkomt om het CV-water te verwarmen.
 

Gebruik een modulerende thermostaat.
Een modulerende thermostaat zorgt ervoor dat de thermostaat niet op volle toeren draait als er een flink temperatuurverschil moet worden overbrugd. Als de thermostaat op volle toeren draait is deze qua energieverbruik stukken minder efficiënt. Met een modulerende thermostaat kun je flink wat energie besparen. 
 

Zet de CV-pomp zo laag mogelijk.
Als niet alle radiatoren in huis aanstaan is het vaak helemaal niet nodig om de CV-pomp op hoge snelheid te laten werken. Ontdek wat de laagste stand is waarbij de verwarming nog voldoende goed werkt om energie te besparen.
 

Koop een cv ketel op maat.
Ketels komen in vele soorten en maten. Er zit een flink verschil in het vermogen van diverse modellen. Kies een ketel die niet meer vermogen heeft dan nodig is om het huis te verwarmen. Een ketel met meer vermogen dan nodig is verbruikt onnodig meer energie. 
 

Doof de waakvlam van je CV-ketel (indien aanwezig)
Oudere CV-ketels hebben vaak nog een waakvlam. Deze kun je zomers en in perioden dat je langer van huis bent uitdoen.
 

Heb je nog een gaskachel? Onderhoud en vertileer deze dan goed.
Een gaskachel die niet goed wordt onderhouden en geventileerd werkt stukken minder efficiënt. Je kunt een hoop energie besparen door de gaskachel regelmatig te onderhouden en te ventileren.

Gebruik tochtstrips. 
Er gaat veel warmte verloren door kieren bij ramen en deuren. Hier bieden tochtstrips uitkomst. Door tochtstripts te gebruiken kun je het warmteverlies flink beperken.

Vacature logistiek medewerk(st)er
Ben jij de logistieke duizendpoot die wij zoeken?  lees verder
Gasketelwet
De ZVU is volledig gecertificeerd en werkt volgens de richtlijnen van de Gasketelwet.   lees verder
Logos